Tajska masaža

By Onzonthai,

  Filed under: Tajske masaže
  Comments: None

tajska masaža

Tajska masaža je starodavna terapija, ki je stara približno 2.500 let. Do izvora naj bi prišlo v Indiji, v času Bude. Zdravnik Buda, Shivago Komarpaj, naj bi ustvaril tajsko masažo. Ker je budizem počasi začel potovati na Tajsko, je s tem prišla tudi tajska tehnika masaže. Tajske tradicionalne masaže so bile in se še vedno uporabljajo v povezavi z drugimi tradicionalnimi zdravili.

Tradicionalna tajska masaža je starodavni sistem zdravljenja, ki združuje široko in ciljno akupresuro, stimulacijo in manipulacijo energetskih linij, imenovane sen. Učinek zdravljenja se izboljša, ko je bolnik popolnoma sproščen in globoko diha. Ta tradicionalna zdravilna praksa, imenovana nuad ali nuad boran v tajskem jeziku, ostaja v nasprotju z zahodnimi masažnimi terapijami.
Tradicionalna tajska masaža redko uporablja olja ali losjone. Masaža se izvaja, medtem ko ste oblečeni, običajno na podloženi preprogi na tleh ali trdi podlagi.

tajska masaža

Namesto sproščujočih drsnih in gnetnih gibov, značilnih za bolj priljubljene oblike masaže, tajska masaža uporablja tehnike raztezanja, vlečenja in zibanja, da se razbremeni napetost ter poveča fleksibilnost in obseg gibanja.

Terapevt uporablja svoje roke, kolena in noge, da vas premakne v neko vrsto joge in globoko kompresijo mišic, skupno mobilizacijo ter akupresuro. Tajska masaža popravlja blokade, pomanjkljivosti in neravnovesja v telesu.

Ali tajska masaža boli?

Pritiskanje na “mišični vozle” lahko boli, vendar obstaja razlika med tovrstnim neugodjem in bolečino zaradi prevelikega ali neprimernega pritiska in raztezanja. Medtem, ko se težko izognemo nekaterim neugodjem pri usmerjanju mišičnih vozlov, mora usposobljeni licenčni masažni terapevt prilagoditi masažne gibe, tako da nimate bolečin. Tajska masaža je včasih opisana kot boleča, vendar mora licenčni masažni terapevt uporabiti vaše povratne informacije in prilagoditi stopnjo pritiskov in raztezanja.

 

Prednosti tajske masaže
Masaža vseh vrst se pogosto uporablja za lajšanje stresa in zaščito pred stresnimi zdravstvenimi težavami. Prav tako naj bi povečali energijo in izboljšali obseg gibanja in prožnosti. Za tajsko masažo velja, da koristi ali izboljša številne različne zdravstvene težave. Natančneje, lahko:
– Odpravite napetost glavobolov
– Zmanjšate vrste bolečin v vratu in hrbtu
– Rešite bolečine v mišicah
– Povečate fleksibilnost in obseg gibanja
– Spodbudite cirkulacijo in limfne drenaže
– Povečate življenjsko energijo
– Pomirite živčni sistem

Možne kontraidikacije
Licencirani masažni terapevt vas mora pred masažo vprašati o vaši zdravstveni anamnezi. Tajska masaža morda ni varna za nekoga, ki ima zdravstvene težave, kot so disk hernija, osteoporoza, nedavna operacija ali bolezni srca in ožilja. Če razmišljate o poskusu tajske masaže, je dobro, da se pred zdravljenjem pogovorite s svojim zdravnikom ali je to primerno za vas.

Noseče ženske naj pred masažo najprej preverijo pri svojemu zdravniku ali se z masažo strinja. Masaža se ne sme izvajati nad modricami, vneto ali šibko kožo, nezaščitenimi ali odprtimi ranami, kožnim izpuščaji, tumorjem, trebušno kilo ali nedavnimi zlomi.

Predvsem pa je tajska masaža enostavna in zanesljiva pot do boljšega in vitalnejšega počutja.