Granatno jabolko in njegove prednosti

granatno jabolko

Granatno jabolko in njegove prednosti

Granatno jabolko ni le mikavno na pogled temveč velja za sadež z izjemno zdravilnimi učinki.  Granatno jabolko so že v zgodovini jedli zaradi zdravja in spada med najbolj zdrave sadeže na Zemlji. Vsebuje vrsto koristnih rastlinskih spojin, ki jih ne predstavljajo druga živila. V medicini ga kot olje uporabljamo v različne namene predvsem pa se največ uporablja v kozmetične namene kot je masaža. Olje granatnega jabolka je zlato rumene barve ter zelo svežega vonja. Je srednje gostote in se lepo vpija v kožo. Vsebuje največ punične maščobne kisline (CLA) ter elagične kisline, linolno in linolensko, oleinsko in stearinsko maščobno kislino. Zaradi visoke vsebnosti polifenolov ima močne antioksidantne sposobnosti. Olje semen granatnih jabolk je izjemno vlažilno in hranilno ter vsebuje visoko vrednost antioksidantov. 

Sočna semena granatnega jabolka upočasnjujejo staranje, ustavljajo širjenje raka, izboljšujejo zdravje srca obenem pa ima nizko energijsko vrednost ter je obogaten s hranilnimi snovmi.


Olje granatnega jabolka je izredno dragoceno in primerno za nego vseh tipov kož. Olje je še posebej bogato z gama-linolensko kislino (GLA), poleg tega vsebuje visoko vsebnost naravnih antioksidantov in ostalih aktivnih fito spojin, ki uravnavajo pH kože, izboljšajo elastičnost, delujejo vlažilno, imajo izrazit anti-age učinek, odpravljajo najrazličnejše težave s kožo, ščitijo pred prostimi radikali in dobrodejno delujejo na kožno vezno tkivo. Vsebuje veliko vitamina C, kalija in visoko stopnjo antioksidantov. Tudi s semeni v sadežu boste zaužili veliko vlaknin, ki so pomembna za dobro prebavo.


Olje granatnega jabolka priporočamo za: 
Nego suhe, problematične in občutljive kože, nego brazgotinic ali manjših poškodb kože, preprečevanje kožnih gub na obrazu in vratu, namesto hranilne kreme za obraz, za nego las in lasišča…

Tu je nekaj koristnih učinkov granatnega jabolka, ki vplivajo na vaše zdravje.

Proti staranju kože

Granatno bogastvo z vitaminom C in drugimi antioksidanti lahko pomaga odložiti znake staranja. Ti antioksidanti se borijo tudi proti vnetjem kože in zdravijo izbruhe aken in temne lise. Prav tako naravno posvetlijo kožo.

Granatni sok lahko zmanjša tveganje za srčno bolezen
Bolezni srca so trenutno najpogostejši vzrok za prezgodnjo smrt na svetu. To je zapletena bolezen, ki jo poganjajo številni različni dejavniki.
Punicinska kislina, glavna maščobna kislina v granatnem jabolku, lahko pomaga zaščititi pred več koraki procesa srčnih bolezni.

Granatno jabolko lahko pomaga v boju proti artritisu in bolečinam v sklepih
Glede na to, da imajo rastlinske spojine v granatnem jabolku protivnetne učinke, je smiselno, da bi lahko pomagale pri zdravljenju artritisa.
Zanimivo je, da laboratorijske študije kažejo, da izvleček granatnega jabolka lahko blokira encime, za katere je znano, da poškodujejo sklepe pri ljudeh z osteoartritisom 

Granatno jabolko lahko zniža krvni tlak
Visok krvni tlak (hipertenzija) je eden vodilnih dejavnikov srčnih napadov in kapi.
V eni izmed raziskav so imeli ljudje s hipertenzijo pomembno znižanje krvnega tlaka, potem ko so dva tedna zaužili 5 unč (150 ml) granatnega soka na dan .
Druge študije so odkrile podobne učinke, zlasti za sistolični krvni tlak

Granatno jabolko lahko pomaga izboljšati spomin
Obstaja nekaj dokazov, da granatno jabolko lahko izboljša spomin.

Share this post