Športna masaža

By Onzonthai,

  Filed under: Tajske masaže
  Comments: None

športna masaža

športna masaža
Športna masaža je vrsta masaže, ki lahko ublaži bolečine, ki se pojavljajo v določenih delih telesa. Ta vrsta masaže je bila prvotno razvita za športnike, da bi preprečila in olajšala poškodbe, vendar pa lahko športniki in ne-športniki pridobijo fiziološke in psihološke koristi od športne masaže.
Dokazano je, da ima športna masaža številne ugodne učinke pri športnikih. Športna masaža se lahko uporablja pred izvajanjem, med usposabljanjem ali rehabilitacijo. Športniki na vseh ravneh lahko uporabljajo športno masažo. Če iščete način za izboljšanje vašega atletskega življenja, potem je športna masaža prava za vas. V nadaljevanju si preberite več o pozitivnih lastnostih, ki povečujejo učinkovitost športne masaže.

Kaj je športna masaža?

Športna masaža je sistematična manipulacija mehkih tkiv telesa, ki se osredotoča na mišice, ki so pomembne za določen šport. Runner Paavo Nurmi, znan kot “Flying Finn”, je bil eden prvih uporabnikov športne masaže. Nurmi naj bi med olimpijskimi igrami leta 1924 v Parizu uporabljal športno masažo, kjer je osvojil pet zlatih medalj.
V športni masazi se uporabljajo številna različna gibanja in tehnike. Primeri teh tehnik vključujejo; Švedsko slogovno masažo, gnetenje, kompresija, trenje, tapetement (ritmično udarjanje), vibracije, drsenje, raztezanje, tolkala in sprožilne točke. Ti premiki in tehnike se uporabljajo za telo, da doseže največjo učinkovitost in fizično kondiciijo z zmanjšano možnostjo poškodbe ali bolečine in hitrejšo okrevanje.

Pozitivni učinki športne masaže:

Na podlagi izkušenj in opazovanja so poročali o številnih prednostih športne masaže. Nekatere koristi so v mislih (psihološki) in nekateri so v telesu (fiziološki). Možni neželeni učinki športne masaže so občutljivost ali togost 1 do 2 dni po športni masaži.
Možna je tudi kožna reakcija zaradi masažnega olja. Ampak športna masaža je večinoma varna.
Pozitivne lastnosti športne masaže:
– Povečan pretok krvi
– Povečan skupni obseg gibanja (ROM)
– Povečana prožnost
– Povečan občutek blaginje
– Zmanjšana napetost mišic
– Zmanjšana možnost poškodb
– Zmanjšani mišični krči

Športna masaža športnikom dviguje psihofizično pripravljenost pred treningom, stimulira njihove mišice ter jih po napornem treningu popolnoma sprosti. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da športna masaža pripomore k hitrejši in boljši regeneraciji mišic. Ogromno poškodb lahko že z samo masažo saniramo in odpravimo bolečine.