Refleksoterapija

refleksoterapija

Refleksoterapija

Refleksoterapija je v bistvu študija o tem, kako se del človeškega telesa nanaša na drug del telesa. Praktični strokovnjaki se opirajo na refleksni zemljevid nog in na vse notranje organe in druge dele človeškega telesa. Verjamejo, da z ustreznim pritiskom in masažo določenih točk na stopalih in rokah lahko vse ostale dele telesa napolnijo in pomladijo.

Vsaka točka na stopalih in rokah deluje kot senzor ter je povezava z različnimi deli telesa. Obstaja izraz v refleksoterapiji, ki se imenuje refleksna cona. Območje refleksnega območja je, da je telo razdeljeno na deset vzdolžnih območij od glave do pete. V terapiji z refleksnim območjem je na obeh straneh telesa pet območij, v katerih se vsaka cona razhaja po določeni roki, prav tako pa nadaljuje naravnost navzdol po telesu in navzdol po določeni nogi, da se poravna s prstom na nogi. Praktiki običajno izberejo ustrezno tehniko, ki se uporablja za terapijo z refleksnim območjem, da bi dosegli optimizirano učinkovitost. Refleksoterapija je komplementarno zdravljenje namesto alternativnega.

Obstaja pet teorij kako refleksoterapija daje pozitivne učinke na zdravje telesa. Prva in druga osnovna teorija sta povezana z energijo. Energijska teorija zagovarja, da deli telesa lahko komunicirajo z elektromagnetnimi polji, komunikacija pa se lahko blokira glede na okolico. Tretja in četrta teorija kaže, da je mogoče obnoviti energijski tok. Zadnja teorija zagovarja, da lahko refleksoterapija razgradi kristalno mlečno kislino, ki se ponavadi deponira v stopalih in omogoča učinkovit pretok energije.

refleksoterapija

Refleksologi so prepričani, da refleksoterapija pomaga sprostiti stres, kar pa pomaga telesu zaceliti in ga regenerirati. Obstaja več teorij o tem, kako deluje ta proces.

Teorija 1: Refleksoterapija deluje s centralnim živčnim sistemom

Ta teorija temelji na raziskavah, ki so jih leta 1890 opravili Sir Henry Head in Sir Charles Sherrington, ki sta s svojimi raziskavami začela dokazovati, da med kožo in notranjimi organi obstaja nevrološki odnos in da se celoten živčni sistem prilagaja na dražljaje.

Glede na teorijo, uporaba refleksoterapije oziroma pritiskov na noge, roke ali ušesa pošilja pomirjujoče sporočilo od perifernih živcev v teh okončinah do osrednjega živčnega sistema, kar pa signalizira telo, da prilagodi napetostno raven. To povečuje splošno sproščanje, prinaša notranje organe in njihove sisteme v stanje optimalnega delovanja in povečuje oskrbo s krvjo (ki prinaša dodaten kisik in hranila v celice ter izboljšuje odstranjevanje odpadkov). Pozitivno vpliva na kirurške, dihalne, endokrine in imunske sisteme v telesu.

Teorija 2: Refleksoterapija zmanjša bolečino z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem razpoloženja

Druga teorija, ki lahko pojasni, kako lahko refleksoterapija povzroči bolečino, je teorija bolečine. Ta teorija kaže, da je bolečina subjektivna izkušnja, ki so jo ustvarili vaši možgani. Možgani to počnejo kot odgovor na senzorične izkušnje z bolečino, lahko pa tudi delujejo neodvisno od senzoričnega vnosa in ustvarijo bolečino kot odziv na čustvene ali kognitivne dejavnike. Tudi stvari, ki vplivajo na možgane, kot so vaše razpoloženje ali zunanji dejavniki, kot je stres, lahko vplivajo na vaše izkušnje z bolečino. Po tej teoriji lahko refleksoterapija zmanjša bolečino z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem razpoloženja.

Teorija 3: refleksoterapija ohranja telesno “življenjsko energijo”

Ta teorija kaže, da je bolečina subjektivna izkušnja, ki so jo ustvarili vaši možgani. Možgani to počnejo kot odgovor na senzorične izkušnje z bolečino, lahko pa tudi delujejo neodvisno od senzoričnega vnosa in ustvarijo bolečino kot odziv na čustvene ali kognitivne dejavnike. Tudi stvari, ki vplivajo na možgane, kot so vaše razpoloženje ali zunanji dejavniki in stres, lahko vplivajo na vaše izkušnje z bolečino. Po tej teoriji lahko refleksologija zmanjša bolečino z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem razpoloženja.
Še ena teorija pravi, da v človeškem telesu obstaja “vitalna energija”. Če se stres ne obravnava, povzroči zastoj energije, kar povzroča telesne neučinkovitosti, kar lahko vodi do bolezni. Po tej teoriji refleksoterapija pomaga ohranjati pretok energije.
Vsaka oseba ima drugačen pogoj telesnega sistema, zato se rezultati refleksološkega zdravljenja lahko razlikujejo od ene osebe do druge.

Share this post