Koristi tajske masaže

pozitivna stran tajske masaže

Koristi tajske masaže

Mnogi ljudje verjamejo, da so zdravstvene prednosti tajske masaže znižanje stresa, povečanje energije in izboljšanje atletske uspešnosti.Tajska masaža uporablja nežen pritisk in raztegovalne tehnike za sprostitev celotnega telesa. To je starodavna zdravilna praksa, ki izvira iz Indije. Zgodila se je pred približno 2500 do 7000 leti.
Tehnika, ki jo uporabljajo zdravilci tajske masaže, se zelo razlikuje od tistega, na kar so ljudje na zahodu navajeni. Za razliko od švedskih ali shiatsu masažnih tehnik, pri katerih oseba pasivno leži na postelji, stranka leži na tleh in bolj aktivno sodeluje v masaži.

Zdravstvene koristi tajske masaže

Tajska masaža ima številne koristi za zdravje, od znižanja stresa do lajšanja mišične napetosti. Lahko celo poveča energijo. V nadaljevanju razpravljamo o štirih zdravstvenih koristih tajske masaže.


1. Znižuje stres

Tajska masaža vključuje premikanje in manipulacijo telesa za lajšanje fizične in čustvene napetosti.  Stres ni nujno slab. Pogosto lahko stres deluje kot pozitiven motivator, ki lahko pomaga ljudem, da bolje delujejo in dosežejo več v svojem osebnem in poklicnem življenju. Preveč stresa pa lahko negativno vpliva na duševno in telesno zdravje. Kronični ali dolgotrajni stres lahko povzroči hude bolezni, vključno z depresijo in kardiovaskularnimi boleznimi. Tajska masaža uporablja nežen pritisk in raztezajoče tehnike za sprostitev telesa. Študija iz leta 2015 je pokazala, da tajska masaža bistveno zmanjša raven določenega markerja stresa, prisotnega v slini.Raziskovalci so ugotovili, da je tajska masaža učinkovitejša pri zmanjševanju stresa pri zdravih ljudeh kot pa preprosto počivanje.

2. Poveča energijo

Raziskave so pokazale, da lahko tajska masaža poveča fizično energijo ljudi. V eni raziskavi so preučevali učinke tajskih in švedskih masaž pri ljudeh, ki so doživeli utrujenost. Rezultati so pokazali, da je tajska masaža povečala energijo in duševno stimulacijo, medtem ko je švedska masaža izboljšala sprostitev in spanje.Tehnika tajske masaže temelji na pojmu energetskih linij.  Večina zdravilcev verjame, da v telesu obstajajo različne energije ali kanali energije.

tajska masaža onzonthai

3. Lajša glavobole

Glavobol je druga najpogostejša vrsta bolečine. Nekatere študije kažejo, da lahko masažna terapija zmanjša število migren, ki jih ima oseba ter izboljša spanec.Študija iz leta 2015 je dokazala, da je tajska masaža učinkovita za zdravljenje ljudi, ki imajo kronične napetostne glavobole. Priporoča se masaža obraza in glave saj odpravlja mišične napetosti, utrujenost, glavobol ter ostale napetosti v našem telesu. Masaža tako poveča cirkulacijo v obraznih tkivih in rezultat je mladostnejši videz in lepša koža. 

4. Spodbuja kroženje

Tajska masaža lahko pospešuje prekrvavitev krvi in limfe z rahlim raztegovanjem. To raztegovanje pa povečuje prekrvavitev, ki zapolnjuje tkiva telesa s kisikom. To pomaga spodbujati rast celic in zdravje srca.Ena študija je preučila koristi tajske masaže stopal pri ljudeh s periferno nevropatijo, kar je pogost zaplet sladkorne bolezni. Raziskovalci so ugotovili, da je ta masaža izboljšala ravnovesje ljudi. Menijo, da je to zato, ker izboljšuje krvni obtok.  To je sistem, ki igra pomembno vlogo v ravnotežju.

Share this post